Beli bukuAs'salamualaikum , 

Terim kasih dan alhamdulillah kepada Allah yang Maha Pelindung kerana diberi lagi kesempatan emas ini untuk hidup di dunia ini lagi . Masa yang diberi ini gunakan dengan sebaik mungkin tanpa putus asa meminta ampun kepadaNya , melakukan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya . 
" Ya Allah , sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan , kelemasan , ketakutan , kebakhilan (sifat kedekut) dan berusia lanjut yang lemah . Dan aku berlindung kepada-Mu daripada seksaan kubur , seksaan neraka dan daripada fitnah (bencana) ketika hidup dan mati . Amin "
 (Hadis riwayat Bukhori dan Muslim)


Hari ini seperti hari berikutnya , bersyukur atas nikmat yang diberi . Bersederhana itu lebih baik . Ingin tahu ? Hari ini , tepat jam 9.00 p.m . Lepas sahaja selesai solat isyak dan baca Al-quran , adik tegur :

ADIK : Akak , ayah kata siap cepat nak pergi beli buku . . . 
KAKAK : Okey , jap lagi akak siap . . . 


Farah Natasya Binti Roslan

Pening - pening sikit masa tu , sebabnya tak tahu nak pakai baju apa . Baju ni ke ? Tu ke ? Yang sana ke ? Kuangkuang ! Finally , memakai baju muslimah berwarna oren dan bertudung coklat labuh sera berseluar hitam  . Alhamdulillah ! Siap jugak . Hehe , kalau tidak ayahlah yang paling marah sebab lambat siap . Perempuan biaselah kan ;p Tapi kebiasaanya memang kena marah sebab kerjanya menunggu orang siap . Haha !

Apa-apa pun , lepas beres semuanya . Bertolaklah ke kedai buku 'Smart' . Sebelum nak masuk ke dalam kereta , ada masa gaduh dengan adik kecil . Hahah , gaduh sebab nak duduk depan . Haish , dah kena marah dengan ayah lagi . Lastly , sayalah yang menang ! Mhuaa , bukan tak mengalah tapi siapa sampai cepat dia dapat ;p . Adik dengan muka 10 sen dia duduk belakang sebab geram dengan kakak dia lah tu . Minta maaf Muhammad Danish Hafiz (: .


Muhammad Danish Hafiz Bin Roslan 

Alhamdulillah , lebih kurang 10-15 minit sudah sampai ke tempat yang dituju itupun kalau tidak sesak . Pagi-pagi biasanya agak sesak jugak sebab semuanya pergi bekerja . Ayah bawa motorsikal jadi agak mudah dan cepat sikit masa yang diperuntukkan untuk sampai ke tempat kerja di Bangi . Okay , nak cerita ni . Dalam berjalan nak pergi kedai 'Smart' ni , ayah tegur sesorang . Kawan ayahlah kot . Saya senyum aja tanda hormat . Dah sampai , lepas tu serbu ! Barang yang dibeli - buku tebal panjang , buku tentang keagamaan
Yeah ! I do love books

Itu aja yang beli tapi lama nak cari . Hahah , itulah kena cari yang betul-betul kalau main ambil je tanpa tengok isi dalamnya tak boleh juga . Tersalah beli dah satu hal nak kena pulangkan kan ? Jadi berhati-hati ketika membeli . (:

Lepas keluar itu , terus pergi pasar malam . Sebelah je . Beli - ice blanded , makanan . Heheh , nak balik tu haish punyalah terkejut tiba-tiba kucing langgar kaki waktu kucing tu lari entah kejar apa . Terkejut , dah lah tuan punya badan tu pengecut kucing . Mhuaa ! Apa-apa pun , semuanya baik-baik . Kan kucing , meowww . Lagi satu , bila masuk je dalam kereta . 
Macam-macam lagu yang keluar . Aduh , lebih baik bukak Ikim.fm dari dengar lagu yang buat pening kepala . Ikim.fm berpandukan Islam , mengagungkan Islam . Terima kasih Ikim.fm sebab banyak info menarik yang dikupas dalam radio itu . 

Sampai sini sajalah . Penat menaip . Apa-apapun suka menaip . Hidup penuh ujian kerana Allah ingin menguji kita . Janganlah kita jatuh , tapi bangkit . Kentalkan iman kita kerana Allah itu sudah merancang yang lebih baik untuk kita .

No comments:


JAZAKALLAHU KHAIRA , SEMOGA BERMANAFAAT !