Hukum tidak memakai pakaian ketika solat bagi lelaki ?

As'salamualaikum, 
PENULIS: USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL

Terdapat tegahan dari Nabi s.a.w. menyebutkan;

لاَ يُصَلِّي أَحَدُكُمْ فِي الثَّوْبِ الْواحِدِ، لَيْسَ عَلَى عَاتِقَيْهِ مِنْهُ شَيْء

“Janganlah sesiapa dari kamu mengerjakan solat dengan satu pakaian sahaja di mana tidak ada di atas bahunya satu pakaian pun” (HR Imam al-Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

Menurut mazhab Hanbali dan Hanafi : 
Tegahan hadis di atas menunjukkan kepada pengharaman. Jadi menurut pandangan ini; wajib ketika mengerjakan solat kita menutup atas badan kita dengan sebarang kain sekalipun nipis sekadar tidak menampakkan warna kulit.

Namun mazhab Syafi’ie dan Malik berpandangan
Larangan dalam hadis di atas hanyalah larangan makruh sahaja, tidak haram. Jadi, mengikut pandangan ini; kita disunatkan memakai baju atau menutup bahagian atas badan kita ketika solat dan jika kita tidak melakukannya tidaklah sampai berdosa atau sampai membatalkan solat asalkan kita telah menutup aurat yang wajib (iaitu dari pusat ke lutut).
Dalil pandangan kedua ini ialah; hadis dari Abu Hurairah r.a. yang menceritakan; seorang lelaki bertanya Nabi s.a.w.; ‘Adakah harus sesiapa dari kami menunaikan solat dengan hanya satu pakaian sahaja?’. Jawab Nabi s.a.w.;


أَوَ كُلُّكُمْ يَجِدُ ثَوْبَيْنِ

“Adakah ke semua kamu memiliki dua pakaian?”. (Riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim)


Hadis ini memberi pengertian : 
tidak semua orang memiliki dua pakaian. Jadi jika diwajibkannya sudah tentu akan menyukarkan orang yang tidak mampu untuk menunaikan solat. 
Berkata Imam an-Nawawi :
hadis ini menunjukkan keharusan mengerjakan solat dengan memakai satu pakaian sahaja. Namun para ulamak sepakat bahawa; memakai dua pakaian adalah paling baik.

RUJUKAN: Syarah Soheh Muslim, Juz. 4, Kitab as-Solah, bab as-Solah Fi Tsaubin Wahidin
SUMBER LAIN : 
p/s : Sebenarnya , ia ilham dari adik saya sendiri . Muhammad Danish Hafiz Bin Roslan . Bukan nak berbangga tapi sebenarnya , budak kecil yang bersih jiwanya ini banyak sekali bertanya tentang Islam berbanding kita . Pernah ditanya oleh adikku , boleh ke solat pakai jam tangan ? SubhanALLAH , bagusnya kalau kita juga macam tu . Banyak bertanya tentang Islam , ia akan membuatkan diri sentiasa jatuh cinta lebih kepada Islam . JazaakALLAHu Khaira adik . Semoga ALLAH memberkatimu dan jadikan dirimu anak yang soleh . Amin (:  

No comments:


JAZAKALLAHU KHAIRA , SEMOGA BERMANAFAAT !