Baby baru

As'salamualaikum , 

Selamat malam semua . Alhamdulillah bersyukur ke hadrat ALLAH kerana masih mempertemukan kita bersama . Selawat atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W jangan putus , InsyaALLAH . Jam sudah menunjukkan 12:20 A.M . 

Ohh , maksudnya dah pagi lahh . Alhamdulillah hari ni baby baru datang . Hehe , waktu tidur pun senyum sorang-sorang . Datang rumah dalam pukul 7:45 A.M . Mak dan ayah baby lengkapkan semuanya .Yaala , macam orang kata ' beg tangan ' atau maksud lain ' baby ' mesti banyak benda nak kena bawak . Beg tangan baby dihaskan , kalah beg tangan si ibu mengandung ((; . 

Senarai barang yang perlu pada baby  : 

(1) Botol susu


If semua perasan , kat kedai memang jual bermacam-macam jenis rupa bentuk , warna , tinggi , lebar , jenis warna semuanya cute cute . Huu , ingat zaman kita semua dulu waktu minum susu . Huaa , touching ('; . But , susu yang dijual di kedai , tak boleh lawan dengan susu ibu mengandung . Susu yang original yang diciptakan ALLAH itulah yang terbaik kerana datang dari ALLAH , MAHA MENGETAHUI . Waktu bagi baby minum susu , rasa dulu setitik . Kalau terlalu panas rendam dalam air sejuk atau suam . InsyaALLAH , supaya langkah baik untuk baby anda . Cara untuk bagi susu pada baby juga perlulah berhati-hati kerana kes baby meninggal kerana tersedak susu banyak berlaku . ALLAH menentukan , kita merancang . Ada hikmah disebaliknya , ALLAH MAHA MENGETAHUI . Jadi berhati-hatilah . Walahualam . 

(2) Pampers 

Ohh , pampers juga bermacam kan ? Soo , beli yang sesuai dan selesa untuk baby . Ada sesetangahnya gatal dan sebagainya . Ada juga baby yang alergic jadi pemilihan mengikut kesesuaian itu amat penting . Macam kita sendirilah ,  kalau tak minat baju tu nak pakai tak ? Nak beli tak ? Mesti tak kan . Hehe , example like that . Walahualam . (3) Barang perkakas mandi 

Seperti syampu , sabun , tuala mandi , besen besar , pengorek telinga . Like my mum do , mula-mula kena panaskan air . Jangan mandikan baby sejuk-sejuk , kesian dia . So , air biar suam-suam . Ada sejuk dan panas . Macam dalam fizik ada kata ' equillibirium ' . Kalau salah tolong betulkan -,- . Mandi pegang elok-elok , kepala baby masih lembut . 

(4) Baju & seluar 


Okay , ini paling geram . Kalau keluar kat mana-mana , kalau ada baju baby yang tergantung-tergantung tu , semuanya pink-pink kan ? Hehe , walaupun bukan kita yang pakai tapi bila tengok baby pakai , semuanya nampak lawa dan cocok . Kalau tengok baby boy dan girl macam sama aja . Alhamdulillah , Kuasa ALLAH . 

p/s : Semoga kita menjadi anak yang soleh dan solehah serta mendapat zuriat yang baik-baik . walahualam .

No comments:


JAZAKALLAHU KHAIRA , SEMOGA BERMANAFAAT !