15 ciri wanita syurgaAs'salamualaikum, 
Ini adalah 15 ciri-ciri wanita syurga yang sangat diimpikan oleh kaum hawa. Bacalah untuk panduan dan amalkan agar kita , kaum hawa ditempatkan di dalam syurga Allah ini. InsyaAllah .Bertakwa.

 
Beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya, hari kiamat, dan beriman kepada takdir yang baik mahupun yang buruk.

 
 Bersaksi bahawa tiada yang berhak disembah kecuali Allah, bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya, mendirikan solat, menunaikan zakat, berpuasa bulan Ramadan, dan menunaikan haji bagi yang mampu.

Ihsan, iaitu beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah, jika dia tidak dapat melihat Allah, dia mengetahui bahawa Allah melihat dirinya.Ikhlas beribadah semata-mata kepada Allah, tawakal kepada Allah, mencintai Allah dan Rasul-Nya, takut terhadap azab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya      dan bersabar atas segala mensyukuri segala   kenikmatan yang diberikan kepadanya.

Gemar membaca al-Quran dan berusaha memahaminya, berzikir mengingati Allah ketika sendiri atau bersama orang dan sentiasa berdoa kepada Allah.

 Menghidupkan amar makruf dan nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.Berbuat baik (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap haiwan ternakan yang dimiliki.Menyambung tali persaudaraan terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang menzaliminya.

 Adil dalam segala perkara dan bersikap adil terhadap seluruh makhluk.

 Menjaga lisannya daripada perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah).

Menepati janji dan amanah yang diberikan kepadanya.

 Berbakti kepada kedua-dua orang tua.

Menyambung silaturahim dengan keluarganya, sahabat terdekat dan jauh.


(artikel dari I luv islam)

No comments:


JAZAKALLAHU KHAIRA , SEMOGA BERMANAFAAT !