Cara yang betul untuk membasuh telekung

As'salamualaikum , 

(1) SOALAN

SAYA ingin tahu bagaimana cara betul untuk membasuh kain telekung. Adakah boleh dibasuh dengan memasukkan ke dalam mesin basuh atau perlu merendamnya terlebih dulu?

Ada sumber yang pernah saya dengar mengatakan lebih baik basuh telekung dengan tangan kerana dianggap lebih bersih.

Bukan telekung saja, malah kain pelekat ayah saya yang digunakan untuk solat juga dicuci dengan menggunakan kaedah sama. Harap Datuk boleh jelaskan.

DILLA

JAWAPAN
 

Menggunakan mesin basuh untuk membasuh pakaian yang tidak kena najis, tidak menimbulkan sebarang masalah, yakni pakaian yang dibasuh itu tetap suci hukumnya.

Namun yang timbul masalahnya apabila mesin basuh itu turut sama digunakan untuk membasuh pakaian bernajis atau yang kena najis.


Maka hukum pakaian yang dibasuh itu tidak suci, kerana pakaian yang kena najis itu dibasuh oleh perhimpunan air yang tidak sampai dua kolah dalam takungan mesin basuh itu.

Jika hendakkan pakaian itu suci, ia perlu dikeluarkan dan dibilas dengan air yang suci sekali lagi. 

Sumber : permasalahanfeqh 


(2) Mencuci Telekung Dengan Mesin Basuh 

SOALAN

Apa pendapat tuan tentang mencuci telekung dengan menggunakan mesin basuh? Sesetengah mengatakan tidak suci.  


Salmah, Segamat
JAWAPAN

Salah satu syarat sah solat adalah suci badan, pakaian dan tempat daripada najis, jika pakaian yang kita gunakan itu suci daripada najis maka ianya telah memenuhi syarat tersebut. Tidak kiralah dengan cara bagaimana kita membasuhnya, apakah dengan tangan, dengan mesin basuh atau memerahnya di sungai dan sebagainya. Haruslah dengan air yang mengalir. Jika dengan mesin, sekali dibilas dengan air sabun dan dua kali dibilas dengan air biasa, sudah pun memadai.

Sumber : darulnuman


p/s : Moga bermanafaat semuanya ya . InsyaALLAH . Wallahualam .  
2 comments:

Aqilah Sani said...

Assalamualaikum Awak. Terima kasih atas infonya. ^_^

Bella said...

Wa'alaikumussalam , Alhamdulillah ((:


JAZAKALLAHU KHAIRA , SEMOGA BERMANAFAAT !